Odpolední čaj slečny Marplové – sendviče od Alžběty Houzarové

Heleně Benischové, která v pátek přijala pozvání do show Jana Krause, se “slečna Marplová” nepřezdívá jen tak pro nic za nic. Podobně jako slavná hrdinka detektivek Agathy Christie totiž příliš nevěří příslušníkům bezpečnostních orgánů a viníka zločinu raději usvědčí sama. Troufám si říci, že podobně jako slečně Marplové, i paní Benischové by se určitě o motivech pachatele lépe přemýšlelo při silném odpoledním čaji a sendvičích.

Agatha Christie přiřkla ve svých dílech slečně Marplové v jídle poměrně skromný vkus. Marplová občas sice prozradí, že má slabost pro ledové kaštany nebo pečené koroptvičky, ale jedním dechem dodává, že jde o příliš luxusní chutě, které si může dopřát jen velmi zřídka. Čemu však nikdy neodolá, je ranní a odpolední čaj v doprovodu koláčků, máslových muffinů a jak jinak než britských sendvičů. S šálkem Earl Grey v jedné ruce a sendvičem v druhé ostatně slavná hrdinka vyřeší většinu svých kriminálních případů.

My si proto dnes po jejím vzoru zkusíme uvařit sendviče s okurkovou pomazánkou. Třeba při tom také přijdete na kloub nějaké záhadě! A protože tyto sendviče, podobně jako zbytek britské kuchyně, nemají moc výraznou chuť, zkombinujeme je s horkokrevným italským sendvičem s kuřetem a aioli.

Sendviče s okurkovou pomazánkou
 

Sendviče s okurkovou pomazánkou

  • Sendvičový chléb světlý
  • Okurka hadovka
  • 150 g měkkého sýra (Lučina, nebo Filadelphia)
  • 4 lžíce majonézy
  • Jarní cibulka
  • Sůl a čerstvě mletý pepř

Nastrouhejte okurku najemno a nechte odkapat. Přebytečnou vodu slijte. Nasekejte na drobno jednu jarní cibulku. V míse smíchejte se sýrem a majonézou a dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Namažte na chléb, kůrku odkrojte a přetnutím sendviče vejpůl vytvořte úhledné trojhránky.

Sendviče s kuřecím masem a aioli
 

Sendviče s kuřecím masem a aioli

  • Sendvičový chléb světlý
  • Kuřecí prsa (nejlépe v biokvalitě)
  • Salát polníček
  • Rajčata

Na aioli:

  • 1 velký žloutek
  • Olivový olej
  • Citronová šťáva
  • 1 čajová lžička francouzské hořčice
  • ½ stroužku česneku
  • Mořská sůl a čerstvě mletý pepř
  • Několik kapek citronové šťávy

V jedné misce spolu utlučte česnek se solí. V druhé misce smíchejte metličkou žloutek s hořčicích a po malých dávkách přidávejte olivový olej. Nakonec ochuťte česnekem se solí a podle chuti přidejte citrónovou šťávu. Touto směsí potřete obě půlky toustového chleba. Kuřecí prsa osmahněte na kvalitním oleji. Rajčata rozkrojte a polníček omyjte. Na namazané plátky chleba poté vyskládejte polníček a rajčata a doprostřed vložte plátek kuřecího.

Po takovéhle svačince si na vás žádný „čmuchlík“ nepřijde!

Více se múžete dočíst v celém článku Odpolední čaj slečny Marplové – sendviče od Alžběty Houzarové. Nezabudněte si také pročíst ostatní články našeho magazínu.

Přejít nahoru