Co vysadit do dubnové zahrady? Poradíme

Začátkem dubna sestřihneme okrasné trávy asi 10 – 15 cm nad zemí. Jde například o Miscanthus – ozdobnice, Pennisetum – vousatec, Panicum – proso, Cortaderia – pampová tráva. Pokud se traviny rozrostly do neúnosné míry, trsy vyndáme a rozdělíme. Při sázení zpět rostlinu obsypeme čerstvým substrátem.

V polovině dubna přichází čas sázení letně kvetoucích cibulovin a hlíznatých rostlin jako je Crocosmia – montbrécie, Sparaxis – cikánské květy, Gladiolus – mečík, Tigridia, Canna – dosna, Dahlia – jiřiny. Vysazujte mečíky postupně po týdnu nebo čtrnácti dnech až do konce května, pokvetou vám po celé léto až do zámrazu.

Jarní cibuloviny jako jsou narcisky, tulipány a hyacinty přihnojíme rozhozením vícesložkového hnojiva (např. Cererit). Jedině tak zajistíme, že nám na daném stanovišti dobře pokvetou i v příštích letech. Odkvetlé květy u cibulovin odstraníme dřív, než se začnou tvořit semeníky, které by zbytečně vysilovaly cibule rostlin.

Pokračujeme v sázení okrasných stromů a keřů. Kořenový bal zakoupené rostliny před sázením vždy namočíme do vody a necháme jej řádně nasát. Suchý bal vsazený do země totiž není schopen nasát vodu z okolní půdy a rostliny můžou trpět suchem. Zvláště důležité je to pro vřesovištní rostliny, např. rododendrony, které mají jemné kořínky a sucho je může snadno poškodit.

Přímo na záhony vyséváme letničky, odpadne nám tak pracné předpěstování sadby. Sázet můžeme např. Tagetes – aksamitník, Kochia scoparia – letní cypřišek, Lathyrus odoratus – hrachor vonný, Nigella damascena – černucha damašská, Calendula officinalis – měsíček lékařský. Vyséváme je buď volně rozhozem, nebo do řádků, popřípadě do hnízd. Po vzejití je nutné rostliny vyjednotit.

Více se múžete dočíst v celém článku Co vysadit do dubnové zahrady? Poradíme. Nezabudněte si také pročíst ostatní články ze sekce Zahrada.

Přejít nahoru