Zavařujeme: vše z malin a hrušek

Maliny

Ačkoli se nám může zdát, že čas malin je už nenávratně pryč, není to pravda. V horských oblastech začínají teprve plané maliny dozrávat, a co se týká zahradních odrůd, mnohé z nich plodí až do prvních mrazíků. Takže vzhůru na maliny.

Autor: Thinkstockphotos.com

Vždyť obsahují bílkoviny, dobře stravitelné ovocné cukry, vápník, hořčík, fosfor, železo, draslík a významné množství mědi. Dále obohacují naše tělo o vitamin C, karoten a vitamin B1 a B2. V jejich plodech najdeme organické kyseliny, hlavně citrónovou, poměrně hodně pektinů, tříslovin a rostlinná barviva. A kyselinu salicylovou. Plody maliníku mají mírně močopudné a žlučopudné účinky, mohou působit příznivě při revmatismu a některých jaterních a ledvinových chorobách. Léčivé jsou i listy planého maliníku.

Z malin vyrábíme šťávy, sirupy, džemy, kompoty a mošty.

Malinový džem

1 kg malin, 50 dkg cukru, 1 balíček Gelfixu, 3 g kyseliny citrónové

UNIVERZÁLNÍ NÁVOD NA ZAVAŘOVÁNÍ DŽEMŮ NAJDETE ZDE

Malinový sirup

Na 1 l šťávy 1,5 kg cukru a 5 g kyseliny citrónové

UNIVERZÁLNÍ NÁVOD NA VÝROBU SIRUPŮ NAJDETE ZDE

Malinový džem s rybízem (rychlý)

75 dkg malin, 25 dkg červeného rybízu (použijeme pozdní odrůdu nebo rybíz zmraženy), 70 dkg želírovacího cukru

UNIVERZÁLNÍ NÁVOD NA ZAVAŘOVÁNÍ DŽEMŮ NAJDETE ZDE

Hrušky

Rané odrůdy dozrávají už v srpnu, pozdní pak na podzim. Jde o velmi rozšířené ovoce. Ve světě je dnes známo přibližně 1500 druhů hrušní, ale z nich je produktivních jen několik desítek. Hrušky jsou velmi oblíbeným ovocem, které se konzumuje přímo, slouží k přípravě různých pokrmů, ale také se často konzervuje.
Tyto plody obsahují velké množství vody a mají velmi nízkou energetickou hodnotu. V jejich složení najdeme draslík, sodík, chlór, vápník, hořčík, fosfor, křemík i železo, dále lehce odbouratelné cukry a pektiny. Jsou také bohaté na vitaminy, jako je C, B1 a B2 a méně provitaminu A. Jejich konzumace je vhodná především při chorobách ledvin, žaludku a střev, pomáhají snižovat horečku.

Více se múžete dočíst v celém článku Zavařujeme: vše z malin a hrušek. Nezabudněte si také pročíst ostatní články ze sekce Zahrada.

Přejít nahoru