Na to je sice ještě čas, ale na jeho přípravu už nám ho moc nezbývá. Takže je zapotřebí připravit prostory na uskladnění a také se naučte správně všechnu zeleninu a ovoce uchovávat.
Co tedy s ním?
V prvé řadě ho musíme důkladně vysmýčit a vydesinfikovat, abychom zlikvidovali případné zárodky plísní a zalezlé škůdce. Vybereme si k tomu samozřejmě takové prostředky, které se užívají v potravinářství nebo ve zdravotnictví, můžeme však také vybílit stěny vápnem s přídavkem modré skalice.
Dříve se s úspěchem vykuřovalo sirnými svícemi, ale pak je třeba místnost důkladně vyvětrat.
POKUD ZELENINU A OVOCE RADĚJI ZAVAŘUJETE, TADY MÁME NĚKOLIK RECEPTŮ:
- Rychlokvašky – dva návody na výrobu
- Klasické zavařované okurky. Jak na to?
- Univerzální návod na zavařování
- Zavařujeme džemy a marmelády
- Zavařujeme višně a jak udělat višňovku
- Jak zavařovat a sušit meruňky
- Zavařujeme: šťávy, mošty a sirupy
- Jak zavařovat broskve a návod na bowli
- Zavařujeme: vše z malin a hrušek
- Zavařit se dá i cibule. A chutná skvěle
Další podmínkou úspěšného skladování je nízká teplota, která se pohybuje kolem 3 °C. To může být zvláště u novějších staveb problém, a proto je třeba kompenzovat teplejší klima častým větráním za svítání či v jiné chladnější době.
Více se múžete dočíst v celém článku Jak správně skladovat úrodu. Nezabudněte si také pročíst ostatní články ze sekce Zahrada.