Jak konzervovat hrách, kedlubny a kukuřici

Hrách setý – hrášek

Hrášek je oblíbenou zeleninou i mlsem pro děti, které rády vyjídají lusky ještě na záhonech.

Drobné zelené kuličky nejen sládnou na jazyku, ale obsahují i mnoho bílkovin a mají vyšší energetickou hodnotu než ostatní druhy zeleniny. Uvnitř plodů je dostatek vody, sacharidů, vlákniny, provitaminu A, vitaminů skupiny B, vitaminu E a niacinu, z minerálních látek v hrášku najdeme především fosfor a vápník.
Můžeme jej konzervovat v kyselém nálevu samotný nebo ve směsi.

Hrášek v sladkokyselém nálevu

  • Mladý hrášek
  • Nálev: 1 l vody, 1,5 dl 8% octa, 3 dkg soli, 4 dkg cukru

Mladý hrášek vsypeme do vařící vody, pět minut povaříme a scedíme. Potom jej vsypeme do sklenic, zalijeme horkým nálevem a sterilujeme 40-50 minut při 100 °C.

NAŠE ČLÁNKY NA TÉMA ZAVAŘOVÁNÍ:

  • Rychlokvašky – dva návody na výrobu
  • Klasické zavařované okurky. Jak na to?
  • Univerzální návod na zavařování
  • Zavařujeme džemy a marmelády
  • Zavařujeme višně a jak udělat višňovku
  • Jak zavařovat a sušit meruňky
  • Zavařujeme: šťávy, mošty a sirupy
  • Jak zavařovat broskve a návod na bowli
  • Zavařujeme: vše z malin a hrušek
  • Zavařit se dá i cibule. A chutná skvěle
  • Jak zavařit česnek a fazolky

A KDYŽ NEZAVAŘUJETE, MÁME I JINÉ DOBRÉ NÁPADY:

  • Jak správně skladovat úrodu

Kedluben – brukev zelná

Autor: Thinkstockphotos.com

Mnozí z nás se rádi na jaře zakusují do prvních mlaďounkých kedluben. Než si je však vypěstujeme na zahrádce, už je tu léto. Ať už máme odrůdu světlezelenou či fialovomodrou, u obou platí, že nutriční hodnota brukve je vysoká. Obsahuje karoten, vitaminy B1, B2, PP a C, kterého je v ní více než v citrónech, dále je v bulvách hodně vápníku, fosforu a železa.

Více se múžete dočíst v celém článku Jak konzervovat hrách, kedlubny a kukuřici. Nezabudněte si také pročíst ostatní články ze sekce Zahrada.

Přejít nahoru