Zdraví prospěšná rostlina
Už lidé v době neolitu konzumovali tyto plody, jak objevili archeologové, a ve starých herbářích je čaj ze sušených plodů růže šípkové doporučován jako jedinečný prostředek proti nachlazení v nevlídných podzimních dnech. My dnes víme, že naši předkové intuitivně objevili plodinu s vysokým obsahem řady vitaminů, především vitaminu C, P a A. Šípky jsou však přímo nabity i vápníkem, draslíkem, železem, hořčíkem, fosforem, sírou i sodíkem. Dále obsahuje třísloviny, pektin, lehce stravitelné cukry a kyseliny citrónovou a jablečnou. Zajímavé je, že vitamin C je obsažen v šípcích v mimořádně stabilní formě, udržuje se dobře i při tepelném zpracování.
NAŠE ČLÁNKY NA TÉMA ZAVAŘOVÁNÍ:
- Rychlokvašky – dva návody na výrobu
- Klasické zavařované okurky. Jak na to?
- Univerzální návod na zavařování
- Zavařujeme džemy a marmelády
- Zavařujeme višně a jak udělat višňovku
- Jak zavařovat a sušit meruňky
- Zavařujeme: šťávy, mošty a sirupy
- Jak zavařovat broskve a návod na bowli
- Zavařujeme: vše z malin a hrušek
- Zavařit se dá i cibule. A chutná skvěle
- Jak zavařit česnek a fazolky
- Jak konzervovat hrách, kedlubny a kukuřici
- Podzimní zavařování černého bezu
- Zavařujeme jeřabiny
- Podzimu vládnou švestky
- Zavařujeme rajčata: od mrazáku ke kečupu
- Zavařujeme netradičně papriky
Pokud si tedy chceme uvařit šípkový čaj, je vhodné nechat šípky přejít varem, a pak vývar na alespoň 15 minut odstavíme, aby došlo k opravdu vydatnému louhování. Čaj pak cedíme nejen přes sítko, ale nejlépe i přes filtrační papír, plátýnko nebo vatu, které zachytí drobné chmýří, jež pouhý cedník propouští a při pití by mohlo dojít k dráždění sliznic krku.
Šípky působí nejen proti nemocem z nachlazení a jarní únavě, ale i proti hypovitaminózám, zlepšují částečně i patologickou pigmentaci, mají vliv na krvetvorbu, omezují krvácení z vlásečnic, působí na dobré vyměšování i činnost střev.
Využití šípků
Šípky sbíráme na podzim v plné zralosti, dobře vybarvené, ale před dlouhodobými mrazy. Mírně podrcené je sušíme v horké troubě při teplotě 40 °C nebo v sušičce. Také je můžeme zpracovat na protlaky, rosoly, džemy, vína či likéry.
V Alsasku dokonce z šípků vyrábějí destilát pod názvem Gratte Cul.
Šípkový protlak, který se dá občas koupit již průmyslově zpracovaný, se následně přidává do omáček ke zvěřině, především ke kančímu a srnčímu masu.
Takže vzhůru na šípky.
Šípková marmeláda
- Na 1 kg protlaku 50 dkg cukru, voda
Šípky očistíme, odkrojíme vršek, vydlabeme dužninu, odstraníme semena a chloupky, pak je uvaříme do m&#