Rozinky, či hrozinky, to je jedno. Chutnají stejně skvěle

Rozinky jsou známy od dávnověku stejně jako další sušené ovoce. Plody někde někdo zapomněl a už to bylo. S rozvojem obchodních cest se dostávaly sušené hrozny i do severnějších částí Evropy, tam, kde nebyly pro pěstování vinné révy klimatické podmínky. Bývaly vzácné, protože byly drahé. Rampepurda, služebná z dětského románu Bylo nás pět, musela při jejich přebírání zpívat. To aby si žádnou nemohla strčit do pusy a nepozorovaně sníst. Dnes je k dostání mnoho druhů rozinek a můžeme si je sypat do pusy třeba po hrstech. Jsou vynikající i proto, že jejich nákup nás už nezruinuje.

Rozinky různých barev a druhů

Autor: Thinkstockphotos.com

Na výrobu rozinek se používají speciální odrůdy vinné révy, některé jsou s pecičkami, většina bez. Druhy rozinek dostaly původně jména podlé různých míst, kde se pěstovaly. Korintky pocházejí z Řecka, jsou velmi drobné a mají ostřejší chuť. O něco větší jsou sultánky, jejich domov je tamtéž. Výrobou rozinek je proslulá také Malaga, kde se vyrábějí rozinky velké, sice s peckami, zato ty opravdu malažské mají lehce muškátovou vůni. A konečně jsou tu zlatavé rozinky ze Smyrny, respektive Izmiru, v nichž převládá ovocná chuť, protože mají nižší obsah cukru.

Více se múžete dočíst v celém článku Rozinky, či hrozinky, to je jedno. Chutnají stejně skvěle. Nezabudněte si také pročíst ostatní články ze sekce Kuchyně.

Přejít nahoru