Vanilka pravá: ta pravá vůně Vánoc

Vanilka pravá (Vanilla planifolia) je exotická popínavá orchidea s dužnatými kožovitými listy a nádhernými zeleno-žluto-bílými květy, které se otevírají v druhé polovině roku. Tvoří je dlouhé hvězdicovitě uspořádané lístky kopinatého tvaru, z jehož středu vyčnívá nálevkovitý kalíšek. Květenství se sice dočkají pouze nároční pěstitelé, protože vanilka vyžaduje téměř skleníkové podmínky, ale pro milovníky orchidejí to určitě nebude nic nového.

ZAJÍMAJÍ VÁS ROSTLINY? ZAJÍMÁ VÁS I TO, JAK ROSTOU, JAK SE MNOŽÍ A JESTLI JE TŘEBA JE DOST ZALÉVAT? TAK SE PODÍVEJTE DO NAŠÍ ENCYKLOPEDIE ROSTLIN.

Naše rostlina patří ke středně velikému rodu jednoděložných rostlin čítajícímu okolo stovky druhů, z nichž se ovšem jen velmi málo hodí k plantážovému nebo domácímu pěstování. Většinou šplhají po stromech v tropických oblastech Jižní Ameriky, kde je již staří Aztékové využívali jako koření. Do Evropy je přivezli španělští conquistadoři, ale zdejší podmínky se pro ně ukázaly naprosto nevhodné. Proto se začaly pěstovat pouze v oblastech s obdobným podnebím, kde se staly velice výhodným artiklem. K největším producentům vanilkového koření dnes patří Madagaskar, Mexiko, Peru a Brazílie, vanilka se hojně pěstuje také v Indonésii, Číně a na Komorských ostrovech.

Květenství

Obvykle v rozmezí července až srpna, jednotlivé květy však vydrží necelý den. Pokud se chceme pokusit o vypěstování vlastních lusků, musíme si tuto chvíli pečlivě hlídat a s největší pravděpodobností už brzo ráno je opylovat štětečkem.

Vlastnosti

Bez vanilkových rohlíčků si Vánoce nelze představit

Autor: Thinkstockphotos.com

Vanilka patří k nejznámějším druhům jemného koření, které se přidává do čokolády, zmrzliny, likérů a nejrůznějších druhů sladkého pečiva, jenž se těší největší oblibě v době vánočních svátků.

Jeho nezaměnitelnou vůni mu dodává vanilin, který je obsažen v plodech. Svou nasládlou chuť a typické aroma však získává teprve po fermentaci, která se provádí suchým a mokrým způsobem. Suchý způsob – prováděný hlavně v Mexiku, spočívá v zavadnutí tobolek ve stínu a následném několikadenním slunění. Při mokrém procesu se tobolky krátce spaří v horké vodě, pak se rozloží na hromady, kde se střídavě překrývají plachtou.

Více se múžete dočíst v celém článku Vanilka pravá: ta pravá vůně Vánoc. Nezabudněte si také pročíst ostatní články ze sekce Zahrada.

Přejít nahoru