Oživte váš interiér elegantními fototapetami

Tapety jsou velmi oblíbeným způsobem, jak ozdobit stěny interiéru. Vůbec poprvé se tapety objevily ve starověké Číně přibližně dvě stě let před naším letopočtem. Z Číny je obchodníci postupně rozšířili do Arábie a odtud se v období křižáckých válek dostávají tapety konečně i do Evropy.

 

Největší obliby dosáhly v období renesance především v Benátkách a ve Florencii. Velkoprodukce tapet začala vynálezem válcového síta, které umožnilo výrobu nekonečného papíru, nyní jsme kolem roku 1830 a hlavními výrobci tapet jsou Anglie a Francie. Jako velký hit se tapety nejprve instalovaly v zámcích a palácích šlechty, postupem času se ale rozšířily i do měšťanských domů. V dnešní době jsou tapety opět velmi oblíbené, vyrábí se proto v rozmanitých dekorech z různých materiálů, levnější variantou jsou papírové tapety, jejich lepení je však poměrně pracné a navíc jejich životnost často není adekvátní námaze při nalepování, proto jsou mnohem oblíbenější vliesové tapety.

 

Tyto tapety jsou vyrobeny z buničiny a textilních vláken, jsou tedy mnohem odolnější než papírové, propouští vzduch i vlhkost a tapeta tedy dýchá spolu s místností. Vliesové tapety jsou oblíbené také pro své zvukově a tepelně izolační vlastnosti. Na rozdíl od papírových tapet se vliesové snadno lepí, hlavní rozdíl spočívá v tom, že vliesové tapety se lepí suchým lepením. Lepidlo se už nenanáší na samotnou tapetu, ale na zeď, takže lepení je mnohem čistší a přesnější.

 

Co se týká designu, máte v dnešní době mnohem širší výběr než dřív. K dispozici je vám celá řada klasických motivů, ale jsou tu také fototapety, které nabízí celou řadu motivů přírodních, fascinující detaily či abstraktní vzory, už není na výběr pouze palma nebo moře, vyberte si fototapetu zářivých barev, kterou snadno nalepíte a potom už si můžete užívat zcela novou atmosféru, kterou ve vašem interiéru tapety navodí.

Přejít nahoru