Mandle nejen na sváteční stůl

Mandlové přípravy

Pražené mandle se solí se připravují dvěma způsoby:
a) na pánvi ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje, což je rychlejší;
b) v troubě, kde se praží velmi dlouho za stálého promíchávání při teplotě 150 °C, což je zdravější.

V obou případech se ještě horké mandle prosolí kvalitní solí. Hodí se jako chroupání k vínu.

Pražené lupínky

Koupíte je neopražené a na horké suché pánvi je za stálého promíchávání pražíte do zlatavé barvy. Používají se jako ozdoba nejrůznějších slaných i sladkých pokrmů.

Loupané mandle

Pokud jste si koupili neloupané mandle a chcete je oloupat, spařte je horkou vodou. Po vyjmutí z nich lehce sundáte slupky. Takto připravené mandle se hodí na jakékoli další použití.

Mandlové plátky

Koupíte je hotové. Je možné je pražit, nebo jimi zdobit dezerty či pokrmy, vmíchávat do těst apod.

Mleté mandle

Koupíte je buďto hotové, nebo si je můžete sami umlít. Hodí se jako přísada do těst či dezertů, nebo je můžete použít jako konečnou část trojobalu místo strouhanky na smažení masa, zejména rybího.

Více se múžete dočíst v celém článku Mandle nejen na sváteční stůl. Nezabudněte si také pročíst ostatní články ze sekce Kuchyně.

Přejít nahoru