Jak zavařit česnek a fazolky

Další velmi oblíbenou plodinou nejen v české, ale především ve středomořské kuchyni je česnek.

Rozeznáváme bílé česneky, které nemají květní osu a tak zvané paličáky, česneky modravé s květní osou, na ní se mezi květy tvoří tzv. pacibulky, používané k dalšímu výsevu.

Celá rostlina je prosycená pronikavou vůní, kterou způsobují silice obsahující síru. Dále je česnek prospěšný lidskému organismu svým obsahem bílkovin, glykosidů, pektinů i lehce odbouratelných cukrů. Najdeme v něm poměrně vysoké množství vitaminu C, vitaminy skupiny B, síru, draslík, železo, vápník a jód.

NAŠE ČLÁNKY NA TÉMA ZAVAŘOVÁNÍ:

  • Rychlokvašky – dva návody na výrobu
  • Klasické zavařované okurky. Jak na to?
  • Univerzální návod na zavařování
  • Zavařujeme džemy a marmelády
  • Zavařujeme višně a jak udělat višňovku
  • Jak zavařovat a sušit meruňky
  • Zavařujeme: šťávy, mošty a sirupy
  • Jak zavařovat broskve a návod na bowli
  • Zavařujeme: vše z malin a hrušek
  • Zavařit se dá i cibule. A chutná skvěle

A KDYŽ NEZAVAŘUJETE, MÁME I JINÉ DOBRÉ NÁPADY:

  • Jak správně skladovat úrodu

Česnek má povzbuzující účinek na vylučování trávicích šťáv a žluči, uklidňuje hladké svalstvo střev, má vliv i na dýchací ústrojí, reguluje rozvoj škodlivých bakterií v tlustém střevě, působí na prokrvování koronárních cév srdce a upravuje také krevní tlak. Pro své antibakteriální účinky se užívá při chřipkových onemocněních. Prospívá i lidem postiženým cukrovkou, nadýmáním a aterosklerózou. Mladé listy česneku ovlivňují i krvetvorbu.

S česnekem ovšem musíme zacházet střídmě, doporučují se přibližně tak 2-3 stroužky denně.

Česnek v olejovém nálevu

  • Česnek, olej

Česnekové stroužky oloupeme, vložíme do malých skleniček – typu od dětské výživy se šroubovacími víčky. Česnekové půlměsíčky zalijeme stolním olejem – vhodný je jednodruhový slunečnicový nebo olivový. Sklenice uzavřeme a sterilujeme při 90 °C po dobu 20 minut. Podáváme jako přílohu k minutkám, česnekový olej je vhodný do salátů a do ostatních pokrmů.

Česnek v octovém nálevu

  • Česnek, červená paprika, octový nálev

Více se múžete dočíst v celém článku Jak zavařit česnek a fazolky. Nezabudněte si také pročíst ostatní články ze sekce Zahrada.

Přejít nahoru