Levný nůž se nedá nabrousit prakticky vůbec. Kvalitní nůž naopak udrží ostří i půl roku, stačí jej občas přejet ocílkou. Broušení je trochu umění a trochu řemeslo. Pokud máme rádi v kuchyni dobré nože, je třeba věnovat jim patřičnou pozornost.
Jaký nůž a jaké ostří?
Ty nejkvalitnější nože jsou kované. Jejich čepel je vytažena do kovového prstence a teprve pak je nasazena rukojeť. Bývají to nože nejdražší, které také nejdéle udrží ostří v dobrém stavu. Ražené nože tvoří většinu kuchyňského vybavení. Vyrábějí se jednoduše tak, že se tvar čepele i část, která je uložena v rukojeti, vysekávají z plechu a pak se teprve upravují.
Mezi noži tohoto druhu jsou ale velké rozdíly. Kvalitní nože renomovaných značek dostávají prakticky stejnou péči jako nože kované. Čepele se napřed zakalují prudkou změnou teplot, aby se dosáhlo požadované tvrdosti, a pak se popouštějí, aby byly také správně houževnaté. Kvalitní nůž má přeleštěný povrch. Zvyšuje se tím odolnost proti korozi.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
- Spíž, špajz, spižírna…
- Inspirace: 15 kuchyní ve tvaru písmene L
- 10 chyb, kterých se v kuchyni raději vyvarujte
Více se múžete dočíst v celém článku Na ostří nože. Nezabudněte si také pročíst ostatní články ze sekce Kuchyně.