Vaření ve vodě také jídlo ochudí o množství vitaminů a minerálů. Parní hrnec navíc šetří kalorie a hodí se nejen pro diety šetřící, ale i redukční. Už to by pro nás mělo být tipem k prozkoumání toho, jak parní hrnce vlastně fungují. Na trhu jsou již pár let a jejich sortiment se stále rozšiřuje. S tímto trendem jednak jejich ceny lehce klesají, na straně druhé se objevují dokonalejší a nákladnější modely.
Jak jednoduše parní hrnec funguje
Ty cenově nejpřístupnější najdeme v cenách pod 1000 korun. Všechny ale vypadají podobně a umí podobné věci: z oválné základny s ohřevem se zvedá skládací věž: miska s vodou a nad ní varné plastové misky s perforovaným dnem. Ve všech se dá vařit najednou, v každém patře jiné jídlo. Pára z vroucí vody rychle prostupuje všemi patry perforovanými dny misek a šetrně tepelně upravuje potraviny v nich. Součástí kompletu je i menší kompaktní miska na vaření rýže nebo polévku.
Parní hrnec je univerzální pomocník
Vaření v páře v první řadě prospívá rybě, která se vařením ve vodě rozpadá. Tento způsob přípravy také zvýrazňuje chuť zeleniny, brambor, rýže – takže v podstatě většiny běžných pokrmů, kterým zvyšuje výživovou hodnotu v porovnání s jinými způsoby úpravy. Takto připravená baby karotka, hrášek a brambory jsou tak výbornou přílohou třeba k přírodnímu řízku, že nějaké majonézové omáčky a kečupy by už byly přímo svatokrádeží – zbytečně a lacině by potlačovaly výbornou chuť základu. Výborné jsou v hrnci pokrmy typu lečo a ragú, lehce se dá připravit porcované marinované dušené kuře s pikantním kořením.
Srovnání a výhody vaření v páře
Proti vaření je u parního hrnce výhodou, že se vitaminy a minerály „nevypláchnou“ do vody, ale zachovají se v pokrmu. Proti smažení nebo pečení je výhoda zřejmá – vaření v páře je nejen mnohem dietnější a k našemu zažívání šetrnější, ale dá se dosáhnout podobně výrazné chuti pomocí koření a přísad.
Recepty pro vaření v páře
Kuře s bramborem plné chutí
Více se múžete dočíst v celém článku Parní hrnec vylepší chuť jídel. Nezabudněte si také pročíst ostatní články ze sekce Kuchyně.