S pekanovými ořechy se dnes setkáme na nejrůznějších pekařských výrobcích. Zvykli jsme si na ně a nejspíš se vůbec neptáme, odkud pocházejí. Dnešní svět je zařízen tak, že se všude najde téměř jakékoli jídlo, respektive surovina. Naštěstí nám ještě trochu kulinárního dobrodružství zbývá, a tak některé dobroty můžeme dostat jenom v pytlících, a kouzlo jejich pěstování stále zůstává exotikou.
ČTĚTE TAKÉ:
- K čemu slouží aperitiv?
- Strašidelná éčka: která z nich škodí
- Stolování s nejmenšími
Příbuzný našich vlašáků
Jméno stromu zní ořechovec pekanový. Latinsky se jmenuje Carya illinoinensis, tedy něco jako jádra nebo ořech z Illinois. S našimi ořešáky je docela blízce příbuzný. Patří do stejné čeledi a vlašským ořechům se i podobá. Má skoro stejné zpeřené listy, které jsou ovšem díky klimatu jaksi robustnější a tužší. Samotné plody jsou také uzavřené v dužnatém zeleném obalu. A stejně jako evropské vlašské ořechy, se dožívají poměrně úctyhodného věku; dotáhnou to klidně na sto dvacet.
Jen v Americe
Více se múžete dočíst v celém článku Pekanové ořechy patří Americe. Nezabudněte si také pročíst ostatní články ze sekce Kuchyně.