Mnozí už se jí ptali, zda nepoužívá nějaký tajný elixír. Nebylo by divu – mnohokrát si ve filmu i na jevišti zahrála vědmu, bábu kořenářku, o léčivých bylinách napsala dokonce i knihu. Zdá se však, že ten elixír nakonec bude vězet v její střídmosti – v jídle i pití. Přesto nedávno pokřtila své vlastní víno. Rulandské bílé, pozdní sběr z Velkých Pavlovic odpovídá její oblibě právě v bílém suchém vínu. Nikdy si ho ale nedá víc než jedno dvě deci. „Vychutnávám si ho, když odpočívám a jen tak si přemýšlím o věcech mezi nebem a zemí nebo o životě. Nejčastěji ale piju vodu se sirupem,“ dodává s úsměvem.
Láska a divadlo byly na prvním místě
Luba Skořepová vyrůstala v Náchodě a často pobývala také u své babičky v Havlovicích. A co jí u ní nejvíc chutnalo? „Dvě jídla: hladká Ančka a bramborka! Vy nevíte, co to je? Bramborka je něco jako paní od bramboráku. Do železného pekáče se na rozpálené sádlo nalilo těsto vytvořené z asi 4 nebo 5 velkých nastrouhaných brambor, spařených vařícím mlékem, a z 1 vejce, a ta směs se poházela rozkrájenými jablky nebo švestkami. Těsto se zapeklo a výsledné dílo mělo kůrčičku neboli slípek a připomínalo krajku, jak bylo tenké a průsvitné. A ohromně křupavé!“ Tajně také chodila babičce do komory ochutnávat domácí ostružinové víno, které měla jako dítě samozřejmě zakázané. „Už tehdy mě ta příchuť zakázaného vzrušovala, byly v tom zřejmě prapočátky mého herectví.“
Jak ale přiznává, jinak jí jídlo nikdy moc neříkalo.
Nejdůležitější pro ni byla láska a divadlo. Jejím prvním mužem se stal Josef Pehr, loutkoherec a činoherec, s nímž v době seznámení nějaký čas žila ještě pohromadě s jejich kamarádem Josefem Kemrem v suterénu vinohradské vily výtvarníka Adolfa Weniga. „Tehdy, za války, se nedalo nic sehnat, a tak jsem klukům uvařila polívku jen z vody, soli a margarínu. Snědli to bez řečí.“
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
- 10 chyb, kterých se v kuchyni raději vyvarujte
- Spíž, špajz, spižírna…
- Nákupy: aby ladily materiály, barvy i doplňky
Více se múžete dočíst v celém článku Pod pokličkou slavných: Lubě Skořepové nejvíc chutná svíčková. Nezabudněte si také pročíst ostatní články ze sekce Kuchyně.