Když 29. listopadu 1780 zemřela ve Vídni císařovna (a česká královna) Marie Terezie, znalo již hlavní město Rakouska minerální vodu z Luhačovic. Právě od roku 1780 ji vozili luhačovičtí občané, zvaní vodáci, na vozech v sudech až do Vídně. Nevíme, zda zázračnou vodu z Luhačovic ochutnal některý z císařů a synů Marie Terezie, Josef II, či Leopold II. Víme však, že luhačovičtí občané položili základ mezinárodnímu věhlasu této minerálky, kterou dnes znají i Číňané.
O vznik lázní v Luhačovicích se zasloužil šlechtický rod Serényiů. Koncem 18. století dal v Luhačovicích hrabě Vincenc postavit první léčebná a ubytovací zařízení. Vincentka dostala jméno právě po hraběti Vincenci v roce 1792. Vincentka šla ve Vídni a později i v jiných městech dobře na odbyt v restauracích, vinárnách a lékárnách. Vídeň zůstala Vincentce věrná celé roky. V roce 1883 byla udělena minerální vodě Vincentka stříbrná medaile na mezinárodní lékárnické výstavě ve Vídni. Od roku 1820 byla Vincentka plněna do láhví, ale jejich vzhled a velikost se léty měnily a to výrazně. V roce 1851 byla u pramene Vincentky postavena první plnírna a skladiště láhví. Téhož roku se z Luhačovic vyvezlo 160 000 ks láhví o obsahu 1,5 l. V letech 1946 – 1949 při výstavbě nové lázeňské kolonády se současně vybudovala zcela nová budova plnírny s nejmodernějšími plnícími linkami té doby. Ročně se zde potom naplnily necelé 2 miliony láhví.
Jan Šumšal, ředitel společnosti Vincentka, a. s., která vlastní práva na plnění minerální vody do láhví, k tomu uvádí: „V současnosti naše společnost Vincentka ročně prodává více než čtyři miliony láhví Vincentky o obsahu 0,7 litru. Cca 10 % tržeb tvoří export na Slovensko, do Ruska, na Ukrajinu, do Číny, Estonska a v menším množství do Maďarska. V minulosti jsme vyváželi i do tak exotických zemí, jako je Kazachstán nebo Kypr.“
Světoznámá minerální voda z přírodního léčivého zdroje vyvěrající v Lázních Luhačovice – Vincentka, je také označována jako „lék našich babiček“. Tento kompliment jí velice sluší a její léčivé účinky prověřila staletí. Vincentka svým obsahem a vyvážeností minerálních solí a prvků umožňuje rozpouštění hlenů v dýchacích cestách, žaludku a střevech. Doporučována je k pitným a inhalačním kúrám při onemocnění cest dýchacích, hlasivek, při chorobách látkové výměny, vředové choroby žaludku, dvanácterníku a jejich pooperačních stavech, cukrovce, chronickém zánětu slinivky.
Vincentka pomáhá regenerovat vnitřní prostředí člověka po velkých ztrátách potu, ke kterým dochází při těžké fyzické práci, sportu, pobytu v horkém prostředí a horečnatých onemocněních. Vhodná je i pro prevenci zubního kazu u dětí v dávce 0,25 l/den. Vincentka může sloužit k uhrazení denní dávky jódu, stačí vypít 25 ml (jeden doušek). Vincentka obsahuje biogenní prvky, jako je lithium, rubidium, cesium, měď, zinek, vanad, chrom, kobalt ve fyziologickém poměrném zastoupení a je vhodná jako přírodní doplněk výživy pro sportovce, děti, těhotné ženy a rekonvalescenty. Vincentka je podpůrným prostředkem po alkoholových excesech.
Kontraindikována je pouze u lidí se selhávajícími ledvinami. Opatrnosti je třeba u pacientů s onemocněním ledvin a s otoky dolních končetin, ale i zde je možno Vincentku užívat po konzultaci s lékařem. Vincentka je ojedinělá minerální voda z přírodního léčivého zdroje, velmi silně mineralizovaná, jódová, uhličitá minerální voda hydrogenuhličitano-chlorido-sodného typu, se zvýšeným obsahem fluoridů a kyseliny borité. Minerální voda Vincentka se svým osmotickým tlakem 634,7 kPa velmi blíží osmolaritě lidské krve, intracelulárních tekutin, tedy vnitřnímu prostředí člověka. Při pití je proto dobře snášena i ve větším množství, nevyvolává diskomfort v zažívacím traktu a nepůsobí nepříjemně na sliznicích dýchacích cest, je-li použita k inhalaci jako aerosol. Dobrá snášenlivost a pozitivní efekt souvisí s koncentrací, ale i vzájemným poměrem hlavních kationtů minerální vody.
„Většinou se Vincentka podává 2-krát denně na lačno před snídaní a před večeří v dávce cca 2,5 – 3,5 dcl. Účinná pitná kúra má trvat 15 až 20 dnů. Popíjí se studená nebo ohřátá a během příští půlhodiny se nesmí nic konzumovat. Kromě pitných kúr a inhalací se Vincentka používá ke kloktání a výplachům nosohltanu (i jako nosní sprej). Vincentku využíváme i jako prevenci. Pijeme ji studenou nebo použijeme k ředění ovocných šťáv, na zálivku zeleninových salátů, k zapíjení při konzumaci alkoholu a kávy. Vychlazená a smíchaná s kvalitním suchým vínem v poměru 1:1 jako střik, chutná výborně, snižuje kyselost vína. K prevenci zubního kazu ji používáme k vyplachování úst,“ doporučuje J. Šumšal.
FOTO: Fotoarchiv Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně
Více informací je na www.vincentka.cz.