Kedlubny dovedou vykouzlit ten správný akord u jídla tak obyčejného, jako je chleba s máslem, pokud jej obložíme křupavými plátky kedlubnů. Kedlubny jsou velmi univerzální – dají se vařit, dusit, smažit, grilovat, nemělo by se na ně zapomínat jako na součást zeleninových salátů, kedlubnové zelí je prostě skvělé – a dušené kedlubny? Jemnější chuť se těžko hledá.
Příprava je přitom jednoduchá, kedlubny nepotřebují skoro vůbec nic, jen trochu másla, soli, pepře a nechat změknout. Někdy je doprovází strouhaný sýr, jindy česnek, cibule nebo hrášek, ale obecně jsou recepty velmi jednoduché. Kedlubny se dají jíst jako příloha, samostatné jídlo a změníme-li konzistenci (více je vydusíme), vznikne dobrá pomazánka. Nápadné je, že ruku v ruce s jednoduchostí přípravy kedlubnů jsou také většinou recepty na jejich přípravu velmi krátké. Posuďte sami:
Starodávné purée z kedluben
Kedlubny uvaříme ve slané vodě do měkka, prolisujeme je, přidáme trochu bledé máslové jíšky, sůl a čerstvě mletý pepř.
Salát z kedlubnů
Oloupeme mladé kedlubničky a uvaříme je ve slané vodě. Potom je nakrájíme na plátky. Necháme vychladnout. A když jsou zcela studené, polijeme je dobrým octem a kvalitním olejem, osolíme a opepříme.
Kedlubnový tarator
Nastrouháme na jemno nedřevnaté kedlubny, osolíme, opepříme, přidáme bílý jogurt, jemně sekaný kopr a zakápneme vinným octem. Sladkokyselou chuť můžeme ještě zvýraznit trochou jemně nastrouhaných vlašských ořechů.
Kedlubny plněné žampiony
Kedlubny oloupeme a vykrájíme tak, aby v nich vznikla dutina. Usmažíme žampiony nebo jiné houby spolu s vykrájeným sekaným vnitřkem kedlubnů, přidáme trochu strouhanky, jedno vejce, osolíme, opepříme, promícháme a naplníme směsí kedlubny. Naskládáme je do pekáčku a necháme je na másle v troubě do měkka dusit. Nakonec můžeme posypat trochou parmazánu.
Více se múžete dočíst v celém článku Univerzální kedlubny 5x jinak. Nezabudněte si také pročíst ostatní články ze sekce 1 po korektuře.