Zavařujeme netradičně papriky

Paprika byla odedávna známá indiánským civilizacím, užívali ji jako koření. Cílevědomě tuto rostlinu začali kultivovat v Mexiku a odtud nastoupila vítěznou cestu do Guatemaly, na ostrov Trinidad a pak dále do Bolívie, Peru, Chile, Argentiny a Brazílie. Evropané ji poznali na Karibských ostrovech a převezli jako jednu z prvních plodin za oceán. Do střední Evropy přišla z Balkánu v 16. století. Původně byla nazývána indiánský nebo turecký pepř. Novou vlast pak paprika získala v Maďarsku, zde se také začala používat nejen jako koření, ale také jako zelenina v 18. a především v 19. století a brzy se stala symbolem Maďarska.
Naši zahrádkáři ji pěstují většinou ve skleníku, bez ochranného krytu si mohou na papriku troufnout jen obyvatelé vinorodých oblastí na jižní Moravě, protože jde o rostlinu teplomilnou.

NAŠE ČLÁNKY NA TÉMA ZAVAŘOVÁNÍ:

  • Rychlokvašky – dva návody na výrobu
  • Klasické zavařované okurky. Jak na to?
  • Univerzální návod na zavařování
  • Zavařujeme džemy a marmelády
  • Zavařujeme višně a jak udělat višňovku
  • Jak zavařovat a sušit meruňky
  • Zavařujeme: šťávy, mošty a sirupy
  • Jak zavařovat broskve a návod na bowli
  • Zavařujeme: vše z malin a hrušek
  • Zavařit se dá i cibule. A chutná skvěle
  • Jak zavařit česnek a fazolky
  • Jak konzervovat hrách, kedlubny a kukuřici
  • Podzimní zavařování černého bezu
  • Zavařujeme jeřabiny
  • Podzimu vládnou švestky
  • Zavařujeme rajčata: od mrazáku ke kečupu

Tato plodina se pěstuje v řadě barevných i tvarových variant, všechny však mají společné velké množství vitaminu C, karotenu a vitaminu B, dále v nich najdeme vyšší obsah vápníku, fosforu a železa.

Léčitelé i lékařská věda také našli v paprice spojence v boji s nemocemi. Paprika podporuje trávení a má dobré výsledky při léčbě aterosklerózy. Pálivá paprika je vhodná na prokrvení pokožky, pomáhá při revmatických bolestech a neuralgických potížích, přidává se do speciálních náplastí a mastí.

Pálivé druhy malých papriček jsou nejvhodnější k nakládání do octa či do oleje, případně se přidávají k jiné zelenině.

Ajvar

Ajvar

Autor: www.thinkstock.cz

* 1 kg paprik, 1 kg rajčat, 5 feferonek, ½ kg cibule, 3 hlavičky česneku, 6 dkg cukru, 6 dkg soli, 3 dl oleje, 1 dl octa, 1 kávová lžička hořčice

Očištěnou zeleninu rozmixujeme s olejem, cukrem, octem, solí a hořčicí, poté vše rozvaříme, až odpařováním vznikne pikantní kaše. Vařící hmotu plníme do malých skleniček, nejlépe od dětské výživy, ty pak dobře uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru. Chceme-li dosáhnout lepší trvanlivosti, můžeme ještě ajvar sterilovat při 95 °C po dobu 20 minut.

Sterilovaný paprikový salát

  • Malé drobné papričky, případně velké pikantnější papriky nakrájené na proužky, v poměru s cibulí nakrájenou na kolečka 2:1, 1 bobkový list, ½ kávové lžičky hořčičného semínka, 2 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření, špetka koriandru
  • Nálev – na 1 l vody ¼ l octa, 10 dkg cukru, 3 dkg soli

Více se múžete dočíst v celém článku Zavařujeme netradičně papriky. Nezabudněte si také pročíst ostatní články ze sekce Zahrada.

Přejít nahoru