Zavařujeme šípky aneb nejlepší léčba přírodou

Zdraví prospěšná rostlina

Už lidé v době neolitu konzumovali tyto plody, jak objevili archeologové, a ve starých herbářích je čaj ze sušených plodů růže šípkové doporučován jako jedinečný prostředek proti nachlazení v nevlídných podzimních dnech. My dnes víme, že naši předkové intuitivně objevili plodinu s vysokým obsahem řady vitaminů, především vitaminu C, P a A. Šípky jsou však přímo nabity i vápníkem, draslíkem, železem, hořčíkem, fosforem, sírou i sodíkem. Dále obsahuje třísloviny, pektin, lehce stravitelné cukry a kyseliny citrónovou a jablečnou. Zajímavé je, že vitamin C je obsažen v šípcích v mimořádně stabilní formě, udržuje se dobře i při tepelném zpracování.

NAŠE ČLÁNKY NA TÉMA ZAVAŘOVÁNÍ:

  • Rychlokvašky – dva návody na výrobu
  • Klasické zavařované okurky. Jak na to?
  • Univerzální návod na zavařování
  • Zavařujeme džemy a marmelády
  • Zavařujeme višně a jak udělat višňovku
  • Jak zavařovat a sušit meruňky
  • Zavařujeme: šťávy, mošty a sirupy
  • Jak zavařovat broskve a návod na bowli
  • Zavařujeme: vše z malin a hrušek
  • Zavařit se dá i cibule. A chutná skvěle
  • Jak zavařit česnek a fazolky
  • Jak konzervovat hrách, kedlubny a kukuřici
  • Podzimní zavařování černého bezu
  • Zavařujeme jeřabiny
  • Podzimu vládnou švestky
  • Zavařujeme rajčata: od mrazáku ke kečupu
  • Zavařujeme netradičně papriky

Pokud si tedy chceme uvařit šípkový čaj, je vhodné nechat šípky přejít varem, a pak vývar na alespoň 15 minut odstavíme, aby došlo k opravdu vydatnému louhování. Čaj pak cedíme nejen přes sítko, ale nejlépe i přes filtrační papír, plátýnko nebo vatu, které zachytí drobné chmýří, jež pouhý cedník propouští a při pití by mohlo dojít k dráždění sliznic krku.

Autor: Stanislav Šumbera

Šípky působí nejen proti nemocem z nachlazení a jarní únavě, ale i proti hypovitaminózám, zlepšují částečně i patologickou pigmentaci, mají vliv na krvetvorbu, omezují krvácení z vlásečnic, působí na dobré vyměšování i činnost střev.

Využití šípků

Šípky sbíráme na podzim v plné zralosti, dobře vybarvené, ale před dlouhodobými mrazy. Mírně podrcené je sušíme v horké troubě při teplotě 40 °C nebo v sušičce. Také je můžeme zpracovat na protlaky, rosoly, džemy, vína či likéry.
V Alsasku dokonce z šípků vyrábějí destilát pod názvem Gratte Cul.

Šípkový protlak, který se dá občas koupit již průmyslově zpracovaný, se následně přidává do omáček ke zvěřině, především ke kančímu a srnčímu masu.
Takže vzhůru na šípky.

Šípková marmeláda

  • Na 1 kg protlaku 50 dkg cukru, voda
Autor: Stanislav Šumbera

Šípky očistíme, odkrojíme vršek, vydlabeme dužninu, odstraníme semena a chloupky, pak je uvaříme do m&#

Přejít nahoru