Maliny
Ačkoli se nám může zdát, že čas malin je už nenávratně pryč, není to pravda. V horských oblastech začínají teprve plané maliny dozrávat, a co se týká zahradních odrůd, mnohé z nich plodí až do prvních mrazíků. Takže vzhůru na maliny.
Vždyť obsahují bílkoviny, dobře stravitelné ovocné cukry, vápník, hořčík, fosfor, železo, draslík a významné množství mědi. Dále obohacují naše tělo o vitamin C, karoten a vitamin B1 a B2. V jejich plodech najdeme organické kyseliny, hlavně citrónovou, poměrně hodně pektinů, tříslovin a rostlinná barviva. A kyselinu salicylovou. Plody maliníku mají mírně močopudné a žlučopudné účinky, mohou působit příznivě při revmatismu a některých jaterních a ledvinových chorobách. Léčivé jsou i listy planého maliníku.
Z malin vyrábíme šťávy, sirupy, džemy, kompoty a mošty.
Malinový džem
1 kg malin, 50 dkg cukru, 1 balíček Gelfixu, 3 g kyseliny citrónové
UNIVERZÁLNÍ NÁVOD NA ZAVAŘOVÁNÍ DŽEMŮ NAJDETE ZDE
Malinový sirup
Na 1 l šťávy 1,5 kg cukru a 5 g kyseliny citrónové
UNIVERZÁLNÍ NÁVOD NA VÝROBU SIRUPŮ NAJDETE ZDE
Malinový džem s rybízem (rychlý)
75 dkg malin, 25 dkg červeného rybízu (použijeme pozdní odrůdu nebo rybíz zmraženy), 70 dkg želírovacího cukru
UNIVERZÁLNÍ NÁVOD NA ZAVAŘOVÁNÍ DŽEMŮ NAJDETE ZDE
Hrušky
Rané odrůdy dozrávají už v srpnu, pozdní pak na podzim. Jde o velmi rozšířené ovoce. Ve světě je dnes známo přibližně 1500 druhů hrušní, ale z nich je produktivních jen několik desítek. Hrušky jsou velmi oblíbeným ovocem, které se konzumuje přímo, slouží k přípravě různých pokrmů, ale také se často konzervuje.
Tyto plody obsahují velké množství vody a mají velmi nízkou energetickou hodnotu. V jejich složení najdeme draslík, sodík, chlór, vápník, hořčík, fosfor, křemík i železo, dále lehce odbouratelné cukry a pektiny. Jsou také bohaté na vitaminy, jako je C, B1 a B2 a méně provitaminu A. Jejich konzumace je vhodná především při chorobách ledvin, žaludku a střev, pomáhají snižovat horečku.
Více se múžete dočíst v celém článku Zavařujeme: vše z malin a hrušek. Nezabudněte si také pročíst ostatní články ze sekce Zahrada.