Zavařujeme zelí II. část

Zdravotní aspekty zelí

Čerstvé zelí obsahuje poměrně hodně vitaminu C (v červeném ho je ještě více), v kysaném bývá zachováno asi 50 % a kromě toho je i stravitelnější. Ne nadarmo zbavilo námořníky obávaných kurdějí.

Dále v zelí najdeme i sacharidy, bílkoviny, enzymy a z minerálních látek především síru, draslík, vápník, hořčík a fosfor, vedle toho ještě další vitaminy, jako jsou karoten, vitaminy skupiny B, vitamin K.

Šťáva vytlačená z listů syrového bílého zelí se doporučuje při léčení žaludečních a dvanáctníkových vředů, má vliv i na dobrou funkci jater. Zelné listy také přikládali lidoví léčitelé na vyrážky a rány. Konzumace čerstvého zelí nebo pití zelné šťávy napomáhá i při zahlenění a přispívá k snadnějšímu vykašlávání.
Kysané zelí má vliv na regulaci trávení a ovlivňuje rozvoj vhodných střevních bakterií.

NAŠE ČLÁNKY NA TÉMA ZAVAŘOVÁNÍ:

  • Rychlokvašky – dva návody na výrobu
  • Klasické zavařované okurky. Jak na to?
  • Univerzální návod na zavařování
  • Zavařujeme džemy a marmelády
  • Zavařujeme višně a jak udělat višňovku
  • Jak zavařovat a sušit meruňky
  • Zavařujeme: šťávy, mošty a sirupy
  • Jak zavařovat broskve a návod na bowli
  • Zavařujeme: vše z malin a hrušek
  • Zavařit se dá i cibule. A chutná skvěle
  • Jak zavařit česnek a fazolky
  • Jak konzervovat hrách, kedlubny a kukuřici
  • Podzimní zavařování černého bezu
  • Zavařujeme jeřabiny
  • Podzimu vládnou švestky
  • Zavařujeme rajčata: od mrazáku ke kečupu
  • Zavařujeme netradičně papriky

Sterilované zelí

Tak zase vytáhneme zavařovací hrnec nebo si připravíme hluboké pekáče do trouby a můžeme začít konkurovat konzervárnám, alespoň u vlastní rodiny.

Sterilované bílé nebo červené hlávkové zelí

Nálev: na 1 l vody 3 dcl 8% octa, 10 dkg cukru, 20 g soli
Koření: na 1l láhev ½ kávové lžičky hořčičných semínek, 3 kuličky pepře, ¼ kávové lžičky celého koriandru

Zelí nakrouháme, po částech povaříme ve slané vodě (asi 5 minut), scedíme a plníme do sklenic. Při vrstvení je prokládáme kořením, pak zalijeme horkým nálevem. Sklenice uzavřeme a sterilujeme při 90 °C 30 – 40 minut.

Zelná čalamáda

Na 1 kg zelí ½ kg červené papriky, dle chuti cibuli, 2 menší okurky, dle chuti zelená rajčata

Nálev: na 1 l vody 2,5 dcl 8% octa, 8 dkg cukru, 3 dkg soli
Koření na litrovou láhev: 1 malý bobkový list, ½ kávové lžičky hořčičných semínek, 3 kuličky pepře, ¼ kávové lžičky koriandru

Zeleninu jemně nakrájíme na nudličky a kolečka. Zelí a papriky spaříme vroucí vodou a krátce povaříme ve slané vodě. Pak je scedíme. Poté vrstvíme jednotlivé druhy zeleniny spolu s kořením. Vše zalijeme horkým nálevem. Sklenice pak uzav&

Přejít nahoru