Chceme-li vařit po japonsku, vyzkoušet a pochutnat si na některé specialitě země vycházejícího slunce, neobejdeme se rozhodně bez tradičního japonského kuchyňského ocelového plátu s názvem tepan. Je to něco mezi horkou plotýnkou sporáku, plotnou a grilem. Zdrojem energie je v moderním provedení tohoto prastarého kuchyňského pomocníka elektřina – je to tedy elektrický spotřebič. Tepany také využijeme i na zdravé vaření, bez zbytečného tuku. Tepany se totiž velmi často využívají kromě sushi restaurací i doma v kuchyních k přípravě zdravých pokrmů, které Japonci doopravdy umějí. Z Japonska se trend zdravé přípravy bez zbytečného tuku i dlouhého vyváření dostal do ostatních zemí. Tepany tak můžeme třeba denně využívat, aniž bychom vůbec holdovali sushi.
Vaření zdravé i společenské…
Lze na nich dusit maso nebo ryby, vařit, grilovat i třeba vyzkoušet efektní flambované lahůdky. Na horké plotýnce můžeme lehce a rychle připravovat maso, zeleninu i plody moře. Kousky klademe přímo na horkou plochu bez tuku. Po obrácení se osmahnou z druhé strany, a celá příprava je tak velmi krátká a šetrná. Zachovají se vitaminy, jídlo neztratí barvu, vůni ani chuť. Příprava jídla na tepanech je velmi efektní, ale i příjemná společenská práce, jídlo se totiž připravuje přímo před strávníky.
Různé varianty tepanů
Více se múžete dočíst v celém článku Tepany: příjemná a zdravá změna v naší kuchyni. Nezabudněte si také pročíst ostatní články ze sekce Kuchyně.