Po éře „obyčejných“ tlakových hrnců nyní pára vaří ve spolupráci s elektřinou, která jakožto médium vyhřívá hrnce přímo, nikoliv prostřednictvím plotýnky sporáku. Právě vlastní ohřev a automatické ovládání hrnce je příjemná novinka. Hrnec si sám reguluje teplotu, což se o obyčejném papiňáku říci nedá, musí se kontrolovat, tlumit, aby „neprskal“.
Co umí uvařit
Funguje jako rýžovar, uvaří veškeré potraviny, které chceme mít rychle a šetrně uvařené – maso, luštěniny, dále si poradí i s tužší slepicí na polévku – právě vývary jsou v tlakovém vaření výborné. V hrnci bez víka se dá smažit a hrnce mají i funkci pečení.
Pokrmy jsou chutnější, protože se z nich neodpařuje tekutina, a neztrácejí vůni a chuť.
Výhody proti obyčejnému papiňáku jsou značné
Proces vaření řídí mikroprocesor, který hlídá hrnec. Na skončení varu nás upozorní zvukový signál, po němž se automaticky hrnec přepne na pouhé ohřívání. Hrnec založený na digitální technologii může mít několik programů. Například pět programů vaření a jeden program ohřívání. Nebo funkci vaření, udržování teploty a také pečení. Vaření přitom může mít až 9 programů (rýže, zelenina, luštěniny atd.).
Pětilitrový hrnec stojí zhruba kolem 2700 – 3000 korun.
Bezpečnost je důležitá
Elektrický tlakový hrnec má mnoho bezpečnostních prvků, které přesvědčí ty, kteří se papiňáku bojí, aby jeho elektrickou variantu vyzkoušeli. Hrnec automaticky reguluje tlak při vaření, má i systém snižování tlaku. Po dosažení nastavené teploty se přeruší vytápění. Dále je tady ventil regulace a blokátor zadrhnutí tohoto ventilu, automatické vypouštění páry a automatický bezpečnostní systém uzavírání a otevírání víka.
- Elektrický tlakový hrnec tvoří vnitřní vyjímatelná nádoba se silnou teflonovou vrstvou a vnější nádoba, izolovaný kryt hrnce.
- Hrnec ušetří až 60 % elektrické energie a o 40 % zkracuje dobu vaření.
Hovězí guláš
Úspora času je dobře vidět na guláši. Zatímco normálně jej děláme 90 – 130 minut, v elektrickém hrnci to zvládneme asi za 70 minut. Příprava se může lišit podle ovládacího systému různých typů hrnců, ale obecně je následující (zde varianta tlačítek pro hrnec IDA):
Hovězí kližka (500 g) nakrájená na kostky, 3 cibule, 125 g sádla, 2 polévkové lžíce sladké mleté papriky, 40 g hladké mouky, kávová lžička soli, kmínu a majoránky, asi půl hlavy česneku, sůl, pálivá paprika a pepř dle chuti, kostka bujónu.
Více se múžete dočíst v celém článku Elektrický tlakový hrnec – nový společník v kuchyni. Nezabudněte si také pročíst ostatní články ze sekce Kuchyně.