Kouzelná dovolená na Třeboňsku – v kraji rybníků a unikátních památek

Atraktivním tipem na dovolenou či na víkendový pobyt je kraj rybníků a historických památek Třeboňsko. Na své si tam přijdou nejen milovníci historie při toulkách po Třeboni nebo při putování po okolních vesničkách se stavbami ve slohu selského baroka, ale také cykloturisté a turisté. Ty s krásami rovinatého Třeboňska seznámí kvalitní cyklotrasy a naučné stezky. 

 

Toulky po krásách Třeboně a okolí

Atmosférou starých časů dýchá centrum Třeboně, které je městskou památkovou rezervací.  Náměstí okouzlí renesančními a barokními domy a dochovanými městskými branami. Významnou památkou je Schwarzenberská hrobka a k top pamětihodnostem patří rozsáhlý renesanční zámek, který je třetím největším areálem v republice po Pražském hradu a zámku v Českém Krumlově.  Za prohlídku stojí i bývalý augustiniánský klášter a areál pivovaru s honosnými budovami ze druhé poloviny 19. století.

Ti, kteří se zajímají o vojenskou historii, ocení zbytky pevnůstek, které tvořily opevnění podél hranic, a navštívit mohou i vojenský bunkr. Dovolená na Třeboňsku nadchne i příznivce Petrova cechu, kteří si mohou zarybařit na Lužnici a Nežárce nebo na rybnících určených pro sportovní a rekreační rybaření.

Jak rádi místní upozorňují, jen v Třeboni je možné obeplout Svět za čtyřicet minut. Na mysli mají vyhlídkové plavby po rybníku Svět.  Přímo na rybníky je zaměřená Naučná stezka Rožmberk, cyklisté se mohou s přírodními krásami v okolí seznámit i díky Naučné stezce Okolo Třeboně. I pro pěší turistiku se nabízejí naučné stezky přímo v Třeboni, ale také v blízkém okolí. A navíc je možné v průběhu dovolené relaxovat při procedurách v třeboňských v lázních, které jsou zaměřené na léčbu pohybového aparátu a revmatických onemocnění.

 

Ubytování Třeboň

Příjemné ubytování v Třeboni nabízí například penzion Na Rybníčku. Penzion Třeboň má vhodnou polohu mezi rybníkem Svět, historickým centrem a lázněmi Aurora. Lze odtud vyrážet na procházky po městě nadýchat se v uličkách mezi měšťanskými domy s obchůdky, galeriemi a hospůdkami atmosférou starých časů. Penzion Třeboň Na Rybníčku je vhodný pro rodinnou dovolenou nebo pro dovolenou s přáteli.

Třeboň nabízí také bohatý kulturní a společenský program. Koná se tam po celý rok spousta akcí, festivalů všech hudebních žánrů, divadelní festival, ale také Rybářské slavnosti. V nedalekém Dvorci u Borovan je Park exotických zvířat. Ke krásným výletům patří národní přírodní památka Terčino údolí nedaleko Nových Hradů.

Při delší dovolené lze vyrazit na poznávací výlety na zámek do Hluboké nad Vltavou či na vodní zámek do Červené Lhoty, zajet si do Českých Budějovic nebo Českého Krumlova.

Přejít nahoru