Konvektomaty patří mezi univerzální velkokuchyňská gastro zařízení a používají se pro přípravu většiny pokrmů. Firma Gastrorex jako přední prodejce gastronomické techniky a gastrozařízení nabízí konvektomaty dvou spolehlivých značek. Elektrické a plynové parní konvektomaty UNOX, vyráběné ve dvou základních řadách ChefTop a ChefLux. Druhou prodávanou značkou jsou konvektomaty RATIONAL. V konvektomatech lze připravovat masa, přílohy a další pokrmy vařením, dušením, grilováním, pečením a smažením a to v páře, v horkém vzduchu nebo v kombinaci těchto způsobů.
Příprava příloh rozmanitých druhů je v konvektomatech velmi snadná a úsporná. Cukráři ocení možnost přípravy cukrářských výrobků, jako jsou moučníky či dezerty. A v neposlední řadě též nelze opomenout ani fakt, že v konvektomatech lze zajistit možnost regenerace připravených a zchlazených jídel. To vše při zachování chuťových vlastností, dosažení racionální přípravy jídel a to vše bez ztráty vitamínů, minerálních látek a stopových prvků.
Hlavní výhody konvektomatů
Mezi hlavní výhody konvektomatů patří především:
• úspory na váze připravovaných pokrmů
• úspora spotřebovaných tuků pro přípravu pokrmů
• úspory energetické
• úspory místa v kuchyni (konvektomat částečně nahrazuje několik zařízení)
Konvektomaty jsou uživatelsky příjemné a výrobci se snaží usnadnit kuchařům obsluhu programovacími moduly, řízenými varnými procesy, dotykovými obrazovkami, automatickým mytím a podobně.
Efektivní konvektomaty
Konvektomaty, které zabírají zhruba 1m2, dokáží nahradit až několik standardních profesionálních kuchyňských zařízení jako například pece, sporáky, fritézy, grilovací desky, atd. V západní Evropě patří konvektomaty k standardnímu vybavení každé kuchyně, v ČR se objevují kuchyně, kde o konvektomatech a jejich výhodách ještě ani neslyšeli. Pravdou je, že úvodní investice je velká, ale vysoká cena je naprosto úměrná schopnostem a efektivitě konvektomatu a investice se Vám tak velmi rychle vrátí.
Příprava jídel v konvektomatu zachovává vysokou výtěžnost potravin a minimalizuje ztráty hmotnosti tepelnou úpravou. Další velkou předností, kterou konvektomaty mají, je 95% úspora tuku při tepelném zpracování, čímž je takto připravené jídlo zdravější. Konvektomat dokáže připravit smažená jídla jako hranolky téměř bez přidání tuku. Při pečení masa v konvektomatu se tuk nepoužívá vůbec. A to není vše, při vaření v konvektomatu můžete různá jídla a přílohy připravovat současně.
Úspora elektrické energie, plynu, vody, surovin, čistících prostředků, pracovního prostoru a času je to, co získáte nákupem moderní varné
technologie konvektomatu.