Pece na pizzu jsou používány k přípravě řady druhů pokrmů, vyžadujících tepelnou úpravu. Krom přípravy pizzy samotné i těstovin. Návrh velikosti pizza pece závisí především na jejím použití, od malých pecí na pizzu pro domácí použití, až po velké pece na pizzu pro profesionální použití v restauracích a pizzeriích. Pizza pece se liší velikostí, tvarem, rozdílnými vstupy, bez dvířek nebo s dvířky, s osvětlením uvnitř pece, s teploměrem a řadou dalšího příslušenství.
Konstrukce pecí na pizzu může také vycházet z tradičního způsobu pečení, za použití otevřeného ohně v prostoru topeniště.
Energie uvolněná palivem se akumuluje na vnitřních stranách pizza pece. Rozehřáté, klenuté jádro pece odevzdává rovnoměrně sálavé teplo na pečící desku a spolu s aroma přítomného dřeva dodává pokrmu výslednou „nezaměnitelnou chuť“.
Pec na pizzu musí splňovat dva základní kvalitativní parametry. Jedná se o estetické provedení celku, který by měl vhodným způsobem doplňovat okolní interiér a dalším je funkčnost pracovního prostoru.
Profi pece na pizzu
Dodávka pizza pecí v profesionálním provedení je předmětem zakázky na klíč. Za účelem vhodnosti použití konkrétního typu doporučujeme žádat odbornou pomoc na některém z prodejních míst. Nabídce předchází posouzení místa instalace, ověření stavu odkouření a představa investora o výsledné podobě díla.
Pece na pizzu fungují na principu sálavého tepla, které vyzařuje z vnitřních stěn klenby rovnoměrně na plochu pečicí desky.
Pizza pece se dělí podle velikosti pečící plochy, která stanovuje kapacitu počtu vložených pizz. Teplota pracovního prostoru je 250°C – 300°C. Kvalitu pizza pece pro výborný výsledek přípravy pizzy určuje kvalitní pečící deska, dostatečná izolace, termostaty, teploměry.
Pečení pizzy
Těsto se nejlépe formuje do plechu, ve kterém se pizza peče. Je to pro amatéra jednoduché a bez nebezpečí, že se pizza při pečení přichytí na dno pícky. Pravé italské pečení však předpokládá, že placku na pizzu položíme na sázecí lopatu, kterou jsme předtím pomoučnili, a pak pizzu vsadíme do pece. Než se však do takové operace pustíme, je dobré navštívit nějakou pizzerii, kde pečou pizzu skutečně v pravé peci, a bedlivě sledovat, jak to obsluha vlastně dělá.
Vzhledem k různé tloušťce těsta a různým ingrediencím se pec před pečením musí rozehřát. Nejprve pečeme pizzu při teplotě cca 220 až 250 °C, během 5 minut snížíme teplotu na polovinu. Zpočátku umístíme pizzu blíže k teplému zdroji a po 5 minutách ji odsuneme dále. Pizzu lze péci na dně pece, dále na obvyklém plechu, na teflonu, ve formě, na plechu vyloženém alobalem nebo speciálním papírem. Pečeme-li pizzu na plechu, potřeme jej tence tukem nebo kvalitním olejem. Použitý olej by měl mít kvalitu fritovacího oleje, který snáší vysokou teplotu. Ostatní druhy olejů se přepalují.
Pokud chcete i ve Vaší restauraci pro své hosty nabízet kvalitní pizzu, zkontaktujte odborníky z firmy GastroRex, s.r.o. a nechte si doporučit nejvhodnější pec na pizzu podle dispozic a parametrů Vaší provozovny.
Pece na pizzu firma GastroRex nejen
prodává, ale také provádí servisní práce.