Vrzající smažák z Kypru

Česko je země, která si přisvojuje vynález smaženého sýra, měla by se ale kořit kyperskému vynálezu jménem haloumi. Na tomto středomořském ostrově se vyrábí sýr unikátních vlastností, který se považuje za místní kulinární bohatství. Přepisy z řečtiny jsou různé – chaloumi, halloumi a podobně. Sýr je však jen jeden.

Bez haloumi meze nelze

Sýr haloumi má ojedinělou vlastnost, a sice že se teplem neroztéká. Podává se téměř zásadně tepelně upravený a je jedním z prvních „předkrmů“ kyperského meze, tedy jídla, které se sestává z mnoha miniaturních chodů. Sýr se smaží „na sucho“ na pánvi nebo rovnou na grilu. Správně má mít na povrchu trochu tmavou kůrčičku a uvnitř má být jen prohřátý. Ona hnědavá kůrčička jsou karamelizované cukry. Když se do sýra zakousnete, bude vám lehce vrzat mezi zuby. Jiné sýry podobné zvuky nevyluzují.

ČTĚTE TAKÉ:

  • Design: Příbor, který navnadí chuťové buňky
  • Kuchyně na dvou metrech čtverečných
  • Kuchyňský ostrůvek 30krát jinak. VELKÁ GALERIE

Jak se dělá?

Původní sýr se dělal ze směsi kozího a ovčího mléka. Dnes, když se většina vyrábí průmyslově, tak se přidává i mléko kravské. Sýr je hodně slaný, což může dokonce přehlušovat i základní chuťové tóny. Chuť haloumi, jako u každého sýra, kolísá v průběhu ročních období. Nejlepší je na jaře, kdy se dobytek pase na rozkvetlých loukách. Dnes ho dostanete v obchodech v malých balíčcích, v dřívějších dobách, kdy nebyly igelitové obaly, tak se konzervoval příměsí sušených mátových lístků. Ochucená varianta je i dnes běžně k dostání.

Tradiční recepty

Více se múžete dočíst v celém článku Vrzající smažák z Kypru. Nezabudněte si také pročíst ostatní články ze sekce Kuchyně.

Přejít nahoru